Harmonia Design

Teksti Anna Kauhala, kuvat Tiina Tervo

Värit ympäröivät meitä kaikkialla, mutta harvoin pysähdymme miettimään, miten paljon värit meihin vaikuttavat. Kodin värejä valitessa olisi kuitenkin hyvä tietää, miten eri värit vaikuttavat mielialaamme ja tilan tunnelmaan. 

Värit voivat rauhoittaa, kiihdyttää, aktivoida, antaa energiaa, luoda hyvää mieltä tai ahdistaa.

 

Värisuunnittelu makuuhuoneen sisustussuunnittelussa, tummanvihreä tapetti

Värit vaikuttavat meihin ja kodin tunnelmaan

– Väri on henkilökohtainen aistihavainto,  ja tästä syystä koemme ja näemme värit eri tavalla. Myös omat kokemuksemme ja persoonallisuutemme vaikuttavat siihen, mistä väreistä pidämme, sisustusarkkitehti Sonja Hukkanen kertoo.

Tunnelma värien valinnan lähtökohtana

– Tilan värisuunnittelussa on tärkeää miettiä, mitä huoneessa tehdään, ja valita värimaailma tavoiteltavan tunnelman mukaan. Jos kaipaa tilaan rauhallista ja seesteistä tunnelmaa, kannattaa seinävärien eli tilan yleisvärin valinnassa lähteä liikkeelle sinisen, vihreän ja harmaan viileistä, vaaleista sävyistä. Jos tavoittelee huoneeseen lämmintä ja intensiivistä tunnelmaa, syvät, murretut punaisen ja oranssin sävyt toimivat parhaana lähtökohtana seinävärin valinnalle. Hillitty, harmoninen ja kodikas tunnelma on helpointa luoda vaaleilla ja murretuilla luonnonläheisillä beigen, ruskean ja lämpimän harmaan sävyillä.

Suosi suurilla pinnoilla murrettuja sävyjä

Hyvä ohjenuora on myös suosia kaikilla suurilla pinnoilla murrettuja sävyjä ja jättää kirkkaat ja puhtaat värit pienille seinille. – Isoille pinnoille kannattaa valita ajattomia, murrettuja sävyjä, joihin on helppo yhdistää muita värejä. Kirkkaita ja puhtaita sävyjä kannattaa käyttää kodin pienemmissä yksityiskohdissa ja tekstiileissä, sillä kodin ilmeen muuttaminen käy helposti vaihtamalla kodin pientekstiilien värejä ajoittain, vaikkapa vuodenaikojen mukaan, Hukkanen täsmentää.

Varo liian voimakkaita värejä

Huoneissa, joissa vietetään paljon aikaa, kannattaa suosia murrettuja ja hillittyjä värejä, kun taas tiloissa, joissa oleskellaan vain vähän aikaa kerralla, voi käyttää voimakkaampiakin värejä. Pienen lapsen makuuhuoneessa ei pitäisi käyttää liian räikeitä värejä isoina pintoina. Liian voimakas väri seinäpinnalla syö huoneen muun sisustuksen värit ja voi tuntua ahdistavalta. Voimakkaimmista väreistä isoina pintoina voi saada jopa fyysisiä oireita, joten kodin värisuunnittelussa kannattaa olla tarkkana.

Hyödynnä värien energiaa

Toisaalta vahvat, mutta murretut seinävärit voivat olla hyvinkin paikallaan työhuoneessa tai leikkihuoneessa, jossa kaivataan energiaa. Esimerkiksi syvä, murrettu viininpunainen on toimiva tehosteväri työhuoneeseen, sillä se on aktivoiva väri, joka antaa energiaa. Punainen on hyvin voimakas väri, ja siksi se kannattaa sijoittaa mieluummin katselusuunnan sivulle tai taakse kuin suoraan silmien eteen. 

Vinkki

”Tyylikäs väriyhdistelmä syntyy, kun punaisen kumppaneiksi valitaan harmaata ja hopeaa. Tunnelmallisen ja hieman maskuliinisen työhuoneen väripaletissa yhdistetään harmaan eri sävyjä, hopeaa, kromia ja punaista. Jos huone on suuri ja valoisa, tumma parketti on tunnelmallinen valinta. Pienempään ja pimeään huoneeseen sopii paremmin vaaleampi lattia tuomaan lisää valoa ja avaruutta.”

Lue myös muita artikkeleita
  • All Posts
  • Värisuunnittelu
Vihjeitä värikartasta

16 marraskuun, 2023/

Vihjeitä värikartasta 16 marraskuun, 2023 Teksti Anna Kauhala   Kun sisustusarkkitehti Sonja Hukkanen ryhtyy tekemään värisuunnitelmaa, hänellä on apunaan monta…

Vinkit kodin värien valintaan

16 marraskuun, 2023/

Vinkit kodin värien valintaan 16 marraskuun, 2023 Teksti Anna Kauhala, kuvat Tiina Tervo Värit ympäröivät meitä kaikkialla, mutta harvoin pysähdymme…