Harmonia Design

Teksti Anna Kauhala

 

Kun sisustusarkkitehti Sonja Hukkanen ryhtyy tekemään värisuunnitelmaa, hänellä on apunaan monta eri värikarttaa. Näistä laajin on Tikkurilan Symphony-värikartta, joka koostuu lähes 2500 väristä.

 Värisuunnittelijan tehtävänä on auttaa asiakasta valitsemaan juuri hänen kotiinsa parhaiten sopivat sävyt ja varmistaa, että kaikki värisävyt sopivat keskenään yhteen.

Värien valinnassa huomioitava monta asiaa

– Värisuunnitelma lähtee aina asiakkaan mieltymyksistä. Selvitän tarkkaan, millaisen tunnelman asiakas tilaan haluaa ja minkälaisista väreistä ja tyylistä asiakas pitää. Mielestäni jokaisella värivalinnalla pitäisi olla syy, ja siksi jokaisen värin valinnan tulee olla perusteltu. Rakennuksen arkkitehtuurilla ja tilan mittasuhteilla on tärkeä osa värisuunnittelussa. Pyrin ottamaan huomioon koko perheen mielipiteet. Lapset toivovat huoneensa seinille yleensä värikartan kirkkaimpia värejä, mutta  minä kyllä ohjaan toiveita hieman murretumpaan suuntaan, Hukkanen sanoo hymyillen.

Värisuunnittelijan tehtävä on varmistaa, että kaikki värit sopivat keskenään yhteen, ja tilat pysyvät tasapainossa. Suunnittelijan pitää lisäksi huolen siitä, että punainen lanka säilyy sisustuksessa ja kaikki huoneet sointuvat kokonaisuuteen. 

Suosi murrettuja värejä seinäpinnoilla

Värikarttaa voisi Hukkasen mukaan kutsua vihjekartaksi, koska värikartta kertoo väreistä vain sen, miltä väri näyttää pienellä pinta-alalla.

 – Värikartta antaa oikeastaan vain vihjeen siitä, miltä väri tulee näyttämään isolla seinäpinnalla. Esimerkiksi värikartan pieni ja kirkas väri näyttää isona pintana paljon kirkkaammilta ja voimakkaammilta, koska värin pinta-ala seinällä on satoja kertoja suurempi kuin värikartalla. Värin todellinen luonne tulee esille vasta isolla pinta-alalla, Hukkanen paljastaa. – Kun valitsee seinäväriä, kannattaakin suosia hieman ”likaisia” sävyjä.  Murrettu väri näyttää isolla seinäpinnalla paljon paremmalta kuin saman värin puhdas ja kirkas sävy, Hukkanen neuvoo.

– Väri on elävä, koska se muuttuu valon ja sitä ympäröivien värien mukaan. Tästä syystä on hyvin tärkeää käyttää riittävästi aikaa värin tarkasteluun. Sama väri näyttää erilaiselta eri valaistuksessa, valossa ja varjossa, Hukkanen tarkentaa.

Irralliset värimallit ovatkin hyvä apuväline, kun etsii kotiinsa sopivaa sävyä. Värimallit kannattaa kiinnittää teipillä maalattavalle seinälle, ja tarkkailla rauhassa miten värit muuttuvat päivän aikana ja miltä ne näyttävät eri valaistuksessa.

 

Lue myös muita artikkeleita
  • All Posts
  • Värisuunnittelu
Vihjeitä värikartasta

16 marraskuun, 2023/

Vihjeitä värikartasta 16 marraskuun, 2023 Teksti Anna Kauhala   Kun sisustusarkkitehti Sonja Hukkanen ryhtyy tekemään värisuunnitelmaa, hänellä on apunaan monta…

Vinkit kodin värien valintaan

16 marraskuun, 2023/

Vinkit kodin värien valintaan 16 marraskuun, 2023 Teksti Anna Kauhala, kuvat Tiina Tervo Värit ympäröivät meitä kaikkialla, mutta harvoin pysähdymme…